Kur’an, İncil ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni – Muazzez İlmiye Çığ

Kur’an, İncil ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni ilk olarak 1995 yılında basılmış, bendeki Kaynak Yayınları’ndan 2015 yılında çıkan genişletilmiş 40. baskısı. Kitap 132 sayfadan oluşuyor, sonuna çivi yazılı tabletlerin fotoğrafları konulmuş.

Muazzez İlmiye Çığ çiviyazılı bilimler alanını açan Atatürk’le başlamış çalışmasına. Sümer kültüründen Tevrat ve İncil’e geçen konularla ilgili yabancı kaynaklar olmasına karşın, bu konuda Türkçe bir kaynak bulunmadığı; hatta Sümer kültürünün Kur’an’a etkileriyle ilgili ise daha önce hiç çalışma yapışmamış olduğunu belirterek bu eksikliği gidermek için bu çalışmayı yapmış.

Kitap Sümerliler’in birçok açıdan gelişmiş ve öncülük eden bir millet olduğunun yanı sıra Sümer dini hakkında kısaca bilgi veriyor. Ardından Tanrı’nın yaratıcı ve yok edici gücü, Tanrı korkusu, yargılaması, dürüst olmak, büyük ve küçüklere saygı, sosyal adalet, temizlik gibi konuların Sümer dini ile tek tanrılı dinlerde ortak olduğundan bahsediyor.

Bundan başka ele alınan konulardan bazıları; baş örtme, yaratılış, Adem’in cennetten kovulması, Nuh tufanı, Hz. Eyüp’ün hikayesi, Kur’an’daki Harut-Marut Melekleri ve şeytan taşlama, İncil’de İsa’nın rüzgarın kanadını tutması ve Lut kavmiyle ilgili anlatılanlar. Kitapta bu konuların ve daha fazlasının tek tanrılı din kitaplarında ve Sümer tabletlerinde benzeyen yönleri belgelerle açıklanıyor.

Dipnotlar her bölüm için ayrı ayrı numaralanmış ve sayfa altında bulunuyor. Şahsi olarak bu tarzı seviyorum. Genellikle kucağımda sevilmek için kafasını elime sürten bir kediyle kitap okuduğum için diğer türlü kitabın bir sonuna, bir okuduğum yere geçmek oldukça zor oluyor.

Yazı içinde sırasız şekilde referans gösterilen bir dipnotu bulamamıştım. Editorlerin dalgınlık anlarına geldiği açık.

Mitolojiyle arası olanlar zaten konuya yabancı değildir, derin bilgi sahibi olmasanız da mitolojik öykülerde anlatılanlarla çeşitli dinlerin benzer yanlarını görebilirsiniz. Ben tarih kitapları da mitoloji kitapları da okumayı severim ve ( Şu an da kucağıma kedilerden biri zıpladı. Tek elle yazma çabası içindeyim.) bu gibi benzerlikler hali hazırda düşündüğüm bir şey. O nedenle kitap fuarında dolaşırken bu kitabın afişini görüp Kaynak Yayınları’nın standına gittim ve afişi göstererek “Ben bunu istiyorum.” dedim.

Bazı hikayelerin bağlantısını biraz zorlama bulabilirsiniz ve fakat benim genel olarak iyi ki almışım dediğim bir kitap. Son olarak kitapta belki de en çok referans gösterilen kitap Samuel Noah Kramer’in Tarih Sümer’de Başlar adlı eseri. Bende merak uyandırdı doğrusu. Konuyla ilgilenenlere tavsiye edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir